Agent Svensson
close
Advertisement
Top Panel
cooperation
Top Panel
Visits today: 244
Visits yesterday: 382
Visits month: 8031
Visits total: 198218
There are currently 5 peoples visiting this site

Login

Gunnar Svenssons blog
gunnarHey
Welcome to my blog, this blog is written in swedish. I hope you will enjoy reading it.
Sincerely,
Gunnar Svensson


On the road med NHL PDF Print E-mail
Written by Gunnar Svensson   

Söndag den 8 september  -13

 

Lite raljerande sägs att NHL är ett "resande teatersällskap". Resor kors och tvärs över en hel kontinent. De reser ofta och länge, eftersom ligans 30 klubbar spelar 82 matcher i grundserien. Betyder 41 bortamatcher på runt 190 dagar.Så låt
oss titta närmare på hur det funkar när ett NHL lag är på resande fot.

"Road trips" kallas det när en klubb åker iväg och spelar mera än en match på samma resa, vilket är vanligt. Vissa road trips är på 12-13 dagar med 8-9 matcher. Så det gäller att ha med sig ombyte i resväskan...

Air Force One
Komforten och allt omkring resandet för ett NHL lag är first class. Jag upprepar - first class! Alla lag har egna privata Jetplan. Kanske inte riktigt i klass med president Obamas "Air Force One", men lite åt det hållet. Innebär inga köer och väntan. "Vanliga" flyg slutade NHL med på 90-talet.
Planen ägs som regel av klubben ägare. Eller hyrs in säsongsvis. Allt är lyxigt designat enligt klubben färger och emblem. Drygt 100 vräkiga läderfotöljer med gott om utrymme. Det är t o m reglerat i CBA (avtalet mellan ligan och facket) om vilket minimiavstånd som ska råda mellan ryggstöden. En buffe´ mitt i planet, där inget fattas. Hög kvalite´ på den teknologiska utrustningen. Stewards, 2-3 stycken, alltid samma personer. Vilka vet i detalj spelarnas behov. Uppassningen skulle få en flygvärdinna på SAS att rodna. Inget fattas.
Placeringen i planet herarkiskt. Ledarna längst fram med ständigt jobb av videoanalyser. Spelarna i bakre delen.

Alltid dagen innan
NHL lagen flyger alltid dagen innan till bortamatch. Alltid hem eller till nästa destination direkt efter matchen, samma kväll. Naturligtvis vissa undantag, när t. ex. New York lagen möts. Ibland förekommer även tåg. Typ mellan Washington-Philadelphia.Men låt
säga att en klubb ska flyga iväg kl 10 en förmiddag. Spelarna får ta sig själva till flygplatsen. Där har de speciella VIP-parkeringar. Väl där finns personal som tar emot bilen och nycklar. Ibland har de även egna säkerhetskontroller när de ska flyga över gränsen USA-Canada.

Klädkodex
Kostym. Här finns ingen plats för T-shirt, trasiga jeans och blommiga hattar. Du representerar din klubb och är klädd med stil och klass. Kan tänka mig att varje NHL spelare i snitt har 25-30 kostymer.
Kostym gäller speciellt till match, även hemmamatcher. Punkt. En tradition sedan 20-talet. Däremot, under resan i det privata planet tillåts mera lättsam klädsel.

Mera individuellt ansvar
En NHL spelare på resa har mera fritt än en spelare i en europeisk klubb. Mera upp till individen att sköta sig och ta eget ansvar. Kom i tid till flyg, värmningar, träningar, samlingar, match etc.
Enda gemensamma måltiden på en road trip är lunchen på matchdagen. All övrig kost är spelarnas ansvar.
Varje spelare erhåller 95 USD/dag under resa som matpengar/traktamente.

Lunchbuffe´n
Den på matchdagen går inte av för hackor. Den är reglerad via CBA om vad som den ska innehålla. Kött, fisk, pasta, soppor, grönsaker etc. T o m vilka desserter som ska finnas framdukade. Buffe´n är lika överallt. Oavsett om det är i Montreal eller i Florida.

Hotell
5-stjärniga. Stort och King-size. I det nya CBA har numera även spelarna rätt till enkelrum. Dock ej de som lyder under Rookie-contract.

Service
Åkte med Edmonton Oilers på en road trip för dryga 2 år sedan. Direkt efter match i Phoenix, flyg till Edmonton, där det var -25 Celcius. Planet landar. När spelarna kliver av står alla deras bilar uppradade 10 meter från planet. Varmkörda och klara. Tala om service från start till mål!

Svenska NHL spelare som kommer hem till spel i Tre Kronor har försökt påverkat förbundet om bättre komfort på resorna. Har man varit med på en NHL road trip kan man förstå varför. Sedan vet jag mycket väl att det inte bara handlar om vilja, utan även ekonomi. Ett NHL lag omsätter drygt 100 miljoner USD/säsong.

Avslutningsvis. En NHL spelare kan möjligen ha synpunkter på många och långa resor. Men aldrig på dess genomförande. Det är VIP så det brakar om det.

 

Gunnar Svensson.

 
Hockeyns utveckling de sista 12-15 åren PDF Print E-mail
Written by Gunnar Svensson   

 

Den 20 juni -13

 

Allt utvecklas. Gäller även hockeyn. Har följt den sporten worldwide noggrant de sista 35-40 åren. Återger här min syn på hur hockeyn utvecklats de sista 12-15 åren. Håll till godo! OBS, gäller Senior/Elithockey.

Vad som framförallt har hänt - hockeyn är numera en proffisionell sport. Spelarna i Europas högstaligor är heltidsanställda. I stort sett. Gäller även i Sveriges 2:a liga, Allsvenskan. Proffsliga. Spelarnas ges utrymme till fullständiga förutsättningar. Inte bara i is och fysträning. Varje klubb har snart en ledarstab på 7-8 personer. Specialisttränare i målvakt, teknik, PP, kost, videoansvarig etc etc. Om samordningen är den rätta - klart att utveckling sker.

Här kommer min syn på de områden som verkligen gått framåt.

Flera aktioner varje byte
Spelarna är starkare, snabbare och i bättre kondition. Betyder att de förmår utföra flera aktioner varje byte idag. Samtidigt i högre tempo. Spelet har samtidigt blivit rakare.
Angående det fysiska så gissar jag att en Elitspelare idag är i snitt 10 kg (muskler) tyngre än för 15 år sedan. Men han utför allt snabbare. Med större tyngd i närkamperna.

Offensiven/Defensiven
Båda har utvecklats. Trots många målsnåla matcher. Men spelet idag är idag mera kreativt. Problemet för offensiven är som sagt att även defensiven utvecklats. Speciellt försvarsspelet i egen zon. Hur ofta ser vi inte idag 7-8 spelare i en kampsituation nästan inne i målgården. Förr var försvararna mera utspridda och stationära. Idag hinner/orkar spelarna jobba över en större yta. Lika gäller i Boxplay.
Utveckling betyder inte alltid mera sevärdhet. Vi har massor med spelare som kör som "häxpipor". Ibland efterlyser man mera speluppfattning.

Målvaktsspelet
Förr kunde ett skott från blå gå in, fri sikt. Idag är det en målvaktstavla. Målvakterna har utvecklats enormt. Inte bara i att rädda första skottet - utan framförallt även returen. Vilket är nödvändigt med all kamp och trafik framför målen.
Butterfly stilen gäller. Vi ser knappt en målvakt som idag räddar ett skott stående, även om han kunde/borde. Därför har vi idag flera skador på målvakter än tidigare. De strider mot naturlagarnas anatomi. Knän och höfter är inte byggda för dagen mv-spel. Upp och ner i V-split hela tiden.
Studier i Canada visar på att om inte målvakten får skade problem under karriären, kommer de vid 40 års ålder.

Blocking shoots
Här har det hänt saker de sista 4-5 åren. Utespelare täcker vissa matcher över 40 skott. Alltså mera än målvakten. Trots att de ej har mv-utrustning. Kan tänka mig att en del spelares utrustning "förstärks" i framtiden.

Vilket land har utvecklats mest ?
I mytt tycke Nordamerika. Framförallt i tempot och tekniken. Deras passningsspel är idag av högsta kvalite´. De "spelar" mera hockey idag.

Summering
Har bara skrapat på ytan. Finns naturligtvis flera områden att belysa.
I Canada har t. ex. videon varit ett viktigt redskap i 40 år, typ. Nu har den på allvar kommit in i svensk hockey. Bra. Speciellt bland den yngre tränargenerationen. Samtidigt finns en balans. För mycket teori och video riskerar att minska instingten i spelet.
Men se på målvaktsutvecklingen i Sverige. Största anledningen är ökningen av mv-tränare. De tillbringar mängder med timmar framför en dataskärm i analysens tecken tillsammans med "sina" målvakter. Har uppenbarligen hjälpt.

Shoot the puck, score the goals and win the fucking game. It´s easy...

 

Glad Midsommar.

 

Gunnar Svensson

 
NHL och business PDF Print E-mail
Written by Gunnar Svensson   

Den 21 mars  -13

NHL är en annan kultur än europeisk hockey. Det handlar om business. Regler som styr med järnhand. För all del - även mycket politik. En värld som många svenska spelare inte är medveten om när de åker över som rookies.
Här kommer lite kort om vad "NHL is all about".

Business styr NHL före det sportsliga. En bekräftelse på detta är senaste lockouten. Ägarna och facket kom inte överens om det nya avtalet - då skiter man fullständigt i det sportsliga och fansen. Ekonomi och affärer går i första hand. Punkt slut.

NHL är historiskt ingen folkrörelse. Vilket är en fundamental skillnad från svensk hockey. Lagen är privatägda och det enda som räknas är resultat. Finns det inte marknad på den ort man befinnes sig på, så flyttar man. Senaste exemplet är när Atlanta flyttade till Winnipeg. Lite av ett "resande teatersällskap".

CBA
Ibland styrs laguppställningen i NHL av CBA. Alltså avtalet mellan ägarna och spelarfacket. Vi talar om lönetak, en eller två-vägs kontrakt, waivers etc etc som påverkar. Av utrymmesskäl kan vi inte gå in på allt. Men många regler styr om en spelare är i NHL eller AHL. Naturligtvis, är spelaren tillräckligt bra, tar han en plats. Men det är inte alla som är en Foppa eller Nicklas Lidström. Det är inte alltid bästa laget som spelar eftersom business/politik spelar in. Vilket är fullt naturligt "over there".

Ett exempel. Anton Strålman signade som rookie till Toronto för 6-7 år sedan. Kom till Campen. Var förmodligen tillräckligt bra för att ta en backplats bland 6-7 backar. Men 5 av hans konkurrenter hade en-vägs kontrakt, grova sådana. Betyder samma lön i NHL som AHL. Anton hade två-vägs kontrakt. Betyder mycket mindre lön i AHL. Anton skickades till AHL efter Campen. Simple as that.

Top-6 och low-6
12 forwards i ett NHL lag konkurrerar inte alla med varann. Det är påtagligt hur de delas in som top-6 forwards och low-6 forwards. De två första kedjorna är de de skickligaste och bästa spelarna. De har 18-20 minuters istid. 3:e line cirka 10-12. 4:e består oftast en en "tough guy" och två andra "grinders". De spelar 7-8 minuter och ska se till att tekningen är i anfallszon när de byter.
Så är lagbygget. Kan man tycka vad man vill om, men så är det. Filosofin i stort sett lika på alla 30 lag.

Exempel. Linus Omark (utan att på något sätt vara kritisk till honom) kom till Edmonton för snart 3 år sedan. Han blev direkt efter Campen nedskickad till Oklahoma och AHL. Berodde på att Oilers inte såg honom som en 3:e eller 4:e linespelare. I deras ögon var hans plats top-6 eller inte alls. Han konkurrerade  alltså inte med 12 forwards utan med 6. Vilket gör det naturligtvis än tuffare. Hockeymässigt ur europeiska ögon platsade han förmodligen på 12 forwards. Men ej i NHL ögon.

Sedan finns speltyper som är lite av ett mellanting. De har en ledande roll i Sverige. Bra tvåvägsspelare. Spelar PP. Betyg 3 i allt, men ingen 5:a. De sticker inte ut tillräckligt för att ta en top-6 forwards plats i NHL. Plus att de inte producerar tillräckligt med poäng. Vilket krävs av top-6.

Dessa "mellanspelare" skulle däremot kunna ta en plats i low-6, om de accepterar rollen av mindre isstid och mera defensivt spel. Vilket många inte gör. Innebär då istället stopp på NHL karriären.

Så det är viktigt att veta i vilket fack man blir instoppad. Vilket speltyp man egentligen är. Acceptera den roll som är möjlig.

Draften
Enkelt sagt. Blir en spelare tidigt draftad får du flera chanser som rookie och även bättre förhandlingsläge till första NHL kontraktet. Finns säkert 1:a rundare från draften ifjol som spelar i NHL tack vare att klubben måste försvara sitt tidiga val. Finns säkert 6-7 rundare som är bättre. Men står på tillväxt eftersom de är sent draftade.

Okey, ville bara belysa att det inte alltid är det sportsliga som styr NHL. Vilket unga svenska spelare som åker över måste vara pålästa om. Vilket tyvärr inte alla är.

Gunnar Svensson

 
NHLPA, spelarnas fackförbund PDF Print E-mail
Written by Gunnar Svensson   

 

Den 15 december -12

 

NHLPA betyder National Hockey League Players Association. Alltså spelarnas fackförbund.
Inget simpelt fack. Tvärtom, de sitter på en enorm makt. Tillsammans med klubbägarna ÄR dom NHL.
Låt oss ge en mera vidgad syn på NHLPA.

Början till ett fackförbund i NHL kom 1957. Det var Doug Harvey Montreal, Ted Lindsay och Gordie Howe Detroit som var initiativtagarna. De kände sig utnyttjade och underbetalda. Började att utmana ägarna.
Facket fick emellertid ingen riktig struktur förren 1967. Då formades NHLPA. Som "executive director" (fackbas) utnämndes Alan Eagleson.
Den dynamiske Eagleson hade sina förtjänster. Spelarnas röster höjdes. Pensionsfonder stiftades m. m. Eagleson var även arkitekten till "Canada Cup", som startade 1976. Han var också i högsta grad inblandad i det legendariska "Hockey Summit" 1972. Alltså de 8 matcherna mellan Sovjet och NHL. Som Paul Henderson avgjorde i 8:e sista matchen i Moskva.
Det fanns dock två sidor av myntet på Eagleson. Det visade sig att han hade försnillat med spelarnas pensionpengar för egen räkning. Föranledde att han avsattes i slutet av 1991. Slutade sedemera med att han fick dryga böter och 18 månaders häkte.

Goodenow expanderade NHLPA
In på banan 1992 kom Bob Goodenow som Eaglesons efterträdare. Det var nu som NHLPA tog fart. Eagleson efterlämnade ett litet kansli i Toronto med 2-3 anställda. Idag är NHLPA en "industri" med 50-talet anställda i ett tjusigt våningsplan i Toronto.
Under Goodenows 13 åriga era som ledare blev facket en maktfaktor, jämnställda med ägarna. Han började med att ta ut spelarna i strejk för att spelarna skulle få rättigheter till idolkort och mycket av souvinirer. En rättighet som visat sig vara ett ekonomiskt lyckokast för NHLPA och spelarna.
Goodenow var stridbar. Stod på barrikaderna. Drev till lockout både 94-95 och 04-05. Oomtvistat flyttade han fram spelarnas positioner. Elaka tungor säger att han förhandlade fram FÖR bra rättigheter till spelarna. Vilket idag ägarna försöker att "återställa". Därav en del i dagens lockout-förhandlingar. Handlar om makt mellan parterna.
Han avgick i juli 2005. Hela säsongen innan blev inställd. Facket gick bakom ryggen på Goodenow och fick till ett avtal med ägarna. Då försvann han.

Saskin och Kelly
Efter Goodenow har NHLPA haft två ledare till, innan Fehr. Ted Saskin och Paul Kelly. Båda blev kortvariga. Saskin (som var Goodenows högra hand) fick avsked sedan det visat sig att han loggat in sig på många spelares emailadresser. Kelly ansågs som en diplomat. Spåddes att bli långvarig på posten. Men 2009 blev han bortröstad av spelarna.
Sedan 2010 heter alltså fackbossen Donald Fehr. Som nära medarbetare har han brorsan Steve. Han kom från baseboll, där han hade lika roll. Under hans tid där (25 år) drev han fram två lockouter. Så denna inom hockeyn är hans tredje lockout. Hattrick alltså. Lika som ägarnas högste tjänsteman, Gary Bettman. Tillsammans är de nu inne på 6:e lockouten. Oslagbart.

CBA
Vad facket och ägarna förhandlar om kallas CBA, Collective Barging Agreement. Det är ett avtal mellan parterna på drygt 400 sidor som behandlar allt. Nu pratar vi inte bara lönetak, max/mini lön, fördelning av ligans överskott, restricted/unrestricted free agency, waivers etc. Nä, här stipuleras alla villkor i molekyler. Typ, spelarna får max vistas i ishallen 3 timmar (omkl inkl) under Campens första vecka. Vilket miniavstånd som måste finnas till framförvarande ryggstöd på privat-jet-planet. Vad som ska finnas på lunchbuffe´n matchdag.
Inget ska kunna misstolkas.

Seg process
Att komma överens om CBA tar tid. Bevisligen. Därför har vi nu åter lockout. CBAs tre senaste utgångar har alla utmynnat i lockout. Egentligen bedrövligt. Inför utgången av senaste avtalet, den 15 september -12, har man haft 7 år på sig att förhandla. Första riktiga mötet var i början av augusti.
Med tanke på alla regler i CBA, så vore det kanske på sin plats att införa ett sista datum när ny förhandling måste inledas.
Summering. NHLPA har makt. Utan deras medgivande, inget nytt CBA. Därmed inget spel.


Gunnar Svensson

 
Olika ligor i Europa PDF Print E-mail
Written by Gunnar Svensson   

Den 20 november  -12

 

För en svensk är oftast utgångsläget att Elitserien är 3:a i världen efter NHL och KHL. Stämmer det ?
Jag får ofta också frågan om jämförelse av Elitserien och andra ligor i Europa. Frågan är inte enkel. Men vi gör ett försök.

 

Det är 25 länder i Europa som spelar hockey på okey nivå. Då har jag inte räknat alla länder i forna Sovjet. Sedan finns det även ligor i Spanien, Turkiet m. fl. Så hockeyn har vuxit. Speciellt har de s. k. B-nationerna förbättrats.

Vi ska koncentrera oss på 11 av de 25 högstaligorna. Inte andra-ligorna. Dock en kommentar till dom. Allsvenskan är som andra-liga 2:a i världen efter AHL. Alltså bäst i Europa. Den marknadsföringen bjuder jag på till Allsvenskans VD Stefan Bengtsson.

Att jämföra olika ligor är som sagt inte lätt. Se bara på jämförelsen vi ofta gör med NHL-Sverige. Det är olika kulturer. Andra vanor. Vad som betraktas som "rätt" där är "fel" här. Det är inte alltid världens hockeycentra ligger i Sverige...
Okey, vi gör en resa genom Europa.

Danmark
Det är dejligt med hockey i en rökig hall i Köpenhamn...Nädå, hockeyn i Danmark har gått ifrån att ha varit en motionssport till elitsatsning. Ligan gick igenom ett ekonomiskt stålbad för 4-5 år sedan. Därför nu mindre importspelare, flera yngre danskar.
Bästa danska lagen skulle få svårt att hävda sig i Allsvenskan. Men Danmark gör det bra. De har knappt 5 000 hockeyspelare. Sverige har närmare 70 000.

Finland
Vanlig fråga "vilken liga är bäst, Sveriges eller Finlands ?". Olika svar beroende på om du frågar en finne eller svensk...
Min tes. Topplagen ganska lika. Nedre halvan är bättre i Sverige.

Frankrike
De har 14 lag i ligan. Relativt ojämnt. Viss blandning av halv och helproffs spelare. Historiskt många svenska och finska tränare. Vilket gett en skandinavisk prägel på spelet. Bästa lagen chans att klara sig kvar i Allsvenskan.

Norge
Lite som Danmark. Hockeyn är en ganska liten sport i landet. I stort sett 20-talet klubbar som bedriver organiserad hockey. Just nu är norska ligan bättre än den danska. Producerar ständigt spelare till Sverige. Bra landslag. Redan kvalificerade till OS 2014.

Italien
Hockeyn spelas uteslutande i de norra alpområdena. Finns inte söder om Milano.
Okey liga. Canadensisk prägel. Höga krav på importspelarna, "leverera eller åk hem". Många av importerna spelar 30-35 minuter per match. Dock ingen direkt toppliga i Europa. 7-8 plats.

Schweiz
Såg förra helgen två matcher live. Zug-Lugano och Rapperswil-Zug. Bra matcher, utsålda hus. Zugs 1:a line är Omark-Zetterberg-Brunner. Vilka svenska lag har en sådan kedja ?
Schweisisk hockey är fart och teknik. Inte speciellt fysiskt eller defensivt. Topplagen jämbördiga med de svenska. Det ser vi även när de möts i European Trophy.
Endast 4 importspelare tillåts per lag och match, oavsett nationalitet.

Slovakien/Tjeckien
Buntar lite brutalt ihop dessa två länder eftersom mycket är lika.
Klubbhockeyn har haft det tufft de sista 8-10 åren. Ta bara juniorsidan. De har årligen 40-50 juniorer spelande i Nordamerika. Tala om dränering! Såg förresten Tjeckiens J20 landslag i Sundsvall för drygt en vecka sedan. Av dessa var ingen NHL draftad
För 3-4 år sedan anställdes emellertid Sverige-bekante Slava Lehner av förbundet som utvecklingschef. Det kommer vi att se resultat av.
Tippar att tjeckiska ligan är på 4-5 plats i Europa.

Tyskland
Bästa fansen i Europa. Ja, stämningen i Eisbären Berlins nya Arena (14 000, ständigt utsålt) är även bättre än i NHL.
I DEL får klubbarna använda sig av totalt 11 importspelare per säsong. Max 9 per match. Därför liten omsättning av importer under säsong. De flesta signar 9-10 innan ligastarten.
De flesta har canadensiska coacher. Därför flest importer från Nordamerika.
Många nya Arenor i NHL klass. Kvalite´n på nedre halvan av ligan, sådär. Däremot om t. ex. Mannheim-Färjestad möts, jämnt skägg.

Storbritannien
Jodå, det spelas hockey på de brittiska öarna. Ligan är väldigt präglad av Nordamerika. Flesta coacher och importspelare från USA/Canada.
Man kan säga att det är en canadensisk farmarliga som spelas i Storbritannien. Klass med typ ECHL. Lag som Nottingham, Sheffield och Belfast drar ständigt 5 - 6 000 åskådare.

Österrike
Ligan har förbättrats. Lite av tiden före och efter Salzburgs inträde för 9-10 år sedan. Med Red Bulls hjälp höjdes nivån av pengar
Toppspelarna i Österrike och Italien ganska lika. Däremot bredare trupper i Österrike.

Okey, här tar resan slut. Hoppas det gett lite mera intryck.

 

Gunnar Svensson

 

 

 
Hockeyvärlden PDF Print E-mail
Written by Gunnar Svensson   

Den 8 november -12.

 

Ett bra tag sedan jag bloggade här på min hemsida. Anledning är att jag dagligen ger åsikter på twitter. Ett medium som jag var tveksam till tidigare. Men det är bra! Kort och konsist. Framförallt om du vill bli uppdaterad - bygger på att du har "rätt" följare. Men i alla fall. Här kommer en liten blogg.

Hockeyvärlden tycks ändra inriktning vart 8-10 år. Då går nämligen NHLs CBA avtal ut. Alltså avtalet mellan ägarna (NHL) och spelarfacket (NHLPA). Det tycks med automatik betyda lockout. Man kommer alltså inte överens om ett nytt avtal innan sista datum på det gamla avtalet. Så även denna gång.

Så just nu har vi en allmän "karusell" i hockey-Europa. Bl. a. Svenska Hockeyligan vill inte ta emot lockoutspelare. HockeyAllsvenskan gör det gärna. Dessa två intresseorganisationers klubbar ska mötas i en Kvalserie...ja, ni hör själv.

Själva lockouten kan man diskutera till dödagar. Men vi kan konstarera följande. Båda parter tjänar bra med pengar. Båda parter vill ha mera. Så visst, det är en "lyxstrejk". Handlar lika mycket om maktpositionering som dollar.

I övrigt vill jag berömma svenska HockeyAllsvenskan. Tala om en liga som utvecklats! Ta till dig VD Stefan Bengtsson! Om någon skulle tidigare sagt "om 4-5 år har vi 3-4 direktsända TV matcher i Allsvenskan med proffsigt redaktion". Denne skulle ej blivit trodd. För 3-4 år sedan hade Allsvenska lag cirka 150 000 kr från centrala medel, typ radio/TV. Idag är den siffran närmare 3 miljoner. HockeyAllsvenskan är idag en proffsliga. Utan tvekan den bästa 2-a Ligan i Europa.

 

Gunnar Svensson 

 

 
Det 30 åriga kriget PDF Print E-mail
Written by Gunnar Svensson   

Den 2 augusti  -11

 

Fotbollsallsvenskan är åter i blåsväder. I Malmö har man under kort tid varit tvungen att bryta två matcher. En supporter stormade in på planen för ett par veckor sedan för att "göra upp" med motståndarnas målvakt. I lördags bröts matchen MFF - Djurgården efter man slängt in s. k. knallskott på planen.

 

Naturligtvis oacceptabelt. Men det tycks inte fotbollen hålla med om. För man har inte åtgärdat problemet - trots att det pågått i cirka 30 år !!! Därför är det frapperande att höra röster efter varje incident, typ.
-Jag är chockad.
-Hur kunde detta hända ?
-Detta måste vi ta tag i. Så här kan det inte fortsätta.

Ingen nyhet
Precis som om varje senaste händelse vore en nyhet. Det var även en "nyhet" och alla var "chockade" när "Terror-Tommy" rusade in på Stockholms Stadion och hoppade på domaren Anders Frisk bakifrån. Det är 16 år sedan ! Bara som ett exempel av 100-tals.

Än en gång. Huliganismen har pågått i 30 år i Sverige. Framförallt inom fotbollen, och i synnerhet i storstäderna. Man har inte fått bukt med det. Snarare tvärtom. Speciellt eskalerar bråk och skadegörelse i stadskärnorna i samband med match. Problemet har debatterats i alla möjliga forum i massor med år. Psykologer, beteendevetare och alla möjliga instanser och experter har gett sin syn på lösning - speciellt förebyggande åtgärder. Men hitills har allt slutat med ett "jasså". Mycket prat och ingen verkstad.

Även hockeyn drabbad
Hockeyn har heller inte varit befriad från eländet. Redan i mitten av 80-talet när jag tränade Djurgården var inte supporterklubbarna "Blue Saints (DIF) och "Black Army" (AIK) att leka med. Men i stort sett har det varit lugnt inom hockeyn de senaste 20 åren. Tills förra säsongen när AIK var tillbaka i Elitserien...vem minns inte ena derbyt i Globen mot Djurgården...

Flathet och naivitet
Under 30 år har man alltså inte löst problemet huliganism. Nu är det år 2011. 70-talets hejaramsa "heja grabbar friskt humör" är utbytt mot "hata, hata, hata". Svenskt samhälle är inte längre en "röd stuga med vita knutar". Men ändå råder flathet och naiv tro att "samtal" med dräggen" ska hjälpa. Det har provats i absurdum utan framgång. Ovanpå detta så är det ytterst få rötägg i sammanhanget som verkligen vill jävlas. Men ändå är det en ringa mängd som identifieras och ställs inför skranket.

Hårdare straff
Sverige får vakna upp ur den präktigt blåögda "mellan-mjölks-världen" innan vi har ett mord på läktaren eller på planen. Så här långt har huliganerna bara skrattat och gjort narr av myndigheter eller klubbarnas tappra försök till säkerhet. Att spelarstrejk eller inställda omgångar skulle vara någon "medicin" är som att tro på tomten. Det biter inte ett skvatt på huliganer. Deras svansföring blir bara högre.

Det finns bara en medicin. Straffa de skyldiga individerna hårt. Annars fortlöper eländet. Dialog i all ära. Men mot dessa element hjälper det bevisligen inte. Det enda som hjälper är hårda straff och konsekvenser som avskräcker. Men så länge alla aktörer (myndigheter, förbund, klubbar etc) inte förmår samarbeta och hitta rätta "verktyger" för att komma åt de skyldiga, så kommer problemen att kvarstå.

Ingen domare
Huliganerna spelar en "match" utan domare. De får springa offside eller tillgripa vilka ojustheter som helst utan avblåsning eller utvisning. Möjligen får de ett gult kort som de bara hånflinar åt.

Med tanke på inledningen av denna blogg. Kom ihåg vad som kommer att sägas efter nästa avbrutna match eller våldshandling, nämligen "jag är chockad".

Efter 30 år råder fortfarande devisen "hundarna skäller men karavanen rullar vidare".

 

Gunnar Svensson

 
Marknadsför hockeyn under sommaren PDF Print E-mail
Written by Gunnar Svensson   

Den 26 juli  -11

 

Hockeysäsongen står i startblocken. Snart startar försäsongen på is. I vanlig ordning kommer den att präglas av "vi har aldrig tränat så mycket och så bra" eller "vi är bättre och starkare än någonsin".
Jag har bara en stilla undran.Varför tänkte man inte på det inför förra säsongen...? Speciellt de klubbar som har kvar samma ledare.

 

Nåväl, det är sommar i Sverige. Vår nationella hockey ligger bokstavligen nere. Man har stängt butiken. Jag ställer mig bara frågan - varför ? Vill inte svensk hockey marknadsföra sig året runt ? Är det för jobbigt ?

Vi ska inte överföra allt ifrån NHL. Det funkar inte. Men en sak måste vi lära oss av NHL. Nämligen deras förmåga att sälja sin produkt 12 månader om året. Dom har ett antal traditionella inslag varje sommar som har enorm genomslagskraft. Jag tänker på Draften vid Midsommar. Som det före och efter analyseras om i molikyler. NHL-Galan där alla individuella priser delas ut i bästa Oscars-miljö. Free Agency market från 1 juli som slukar stor uppmärksamhet. Stanley Cup bucklan som åker världen runt under pompa och ståt. etc etc.

Bristfälligt i Sverige
Här i Sverige har vi ingen marknadsförings-strategi för hockeyn under sommaren. En del tappra försök görs från vissa klubbar. Men i det stora hela lyser energi och initiativ med sin frånvaro. Media ägnar visst utrymme åt den s. k. "silly season". Men dessa spekulationer kring spelarövergångar har tenderat att bli både oseriös och pinsam.

Däremot har Skellefteå AIK gått i bräschen med att göra en happening av ispremiären - bra ! Det kommer 4 - 5 000 för att se en träning. Varför satsar inte alla klubbar på det ? Här i Malmö fick man inte ens komma in i Arenan när Redhawks körde sitt första ispass ifjol.

Gör det gemensamt
Varför inte fastställa ett gemensamt datum (i början av aug) där alla Elit och Allsvenska klubbar försöker överträffa sina arrangemang i samband med första isträningen. Gör det till en årlig återkommande tradition.

Jag tycker det är hög tid att man ifrån centralt håll (Ligan, Allsvenskan och Förbundet) tillsammans utarbetar en marknadsföringsplan under perioden april-juli. Vi behöver åtminstone 2-3 återkommande evenemang under sommarhalvåret.

Canada och USA dominerar importer
Låt oss kasta oss över lite statistik - från vilka länder kommer de utlänska spelarna ifrån, i de olika ligorna i Europa. Vi kan konstatera att det är kraftig nordamerikansk dominans. Inte så mycket i Sverige eftersom vi har en regel som säger att varje klubb får ha "max 2 icke EU spelare". De flesta svenska klubbar som utnyttjar dessa två platser väljer emellertid nordamerikaner. Mycket därför att knappt en enda ryss (också icke EU) har spelat i Sverige de senaste åren.

Apropå dominansen från USA och Canada. Låt oss borra in oss i Tysklands högsta liga, DEL. Där kan vi snacka om nordamerikanska importer i överflöd. Läs följande siffror.
DEL innehåller 14 klubbar. Varje klubb får använda 10 importer per säsong. Totalt alltså 140 jobb. Av dessa utnyttjades 136 förra säsongen. Fördelningen var enligt följande:

113  Nordamerikaner.
  11  Tjecker/Slovaker
    4  Svenskar (Alavaara, Ejdepalm, Eriksson och Åkerman)
    3  Ukraina/Vitryssland
    2  Norrmän
    1  Dansk
    1  Fransman
    1  Polack

I slutet av 90-talet spelade 25-30 svenskar i DEL. Förra säsongen var alltså siffran 4. Anmärkningsvärt.
En anledning till nuvarande nordamerikansk dominans är att av 14 coacher förra säsongen i DEL så var 9 canadensare. Så även bland coacherna har Canada/USA majoritet.
Utvecklas tysk hockey av denna likriktning av importer ? Svar Nej.

Avslutningsvis
Läste du ingressen i denna blogg ? Bra. Då vill jag bara meddela att denna blogg har aldrig varit bättre tränad och taggad inför någon tidigare säsong !

 

Gunnar Svensson

 

 
Tränare - återta kontrollen PDF Print E-mail
Written by Gunnar Svensson   

 

Den 22 mars  -11

 

Här kommer synpunkter på utbrytningen från den svenska Elitserien. Coachernas icke kontroll över situationen och dessa förbaskade ej trovärdiga frosklers som sägs innan match. Håll till godo !

 

7:e och avgörande Kvartsfinal mellan Luleå-Djurgården förra helgen. Robin Jonsson skjuter 3-2 till Luleå i sudden. Coop Arena i Luleå kokar. Hallelulja ! Kan det bli bättre för hemmafansen !? Rivaliteten att "lapparna" från norr slagit dessa "jävla 08:or". Vad som möjligen kan slå det scenariot är holmgången i kommande Semifinal mellan Luleå-Skellefteå. Tala om hett derby i norr !

Jag ställer mig bara frågan - hur tänker de som drivit frågan om att skrota Elitserien och bilda en "egen liga". Är de  i sina sinnes fulla bruk ? I deras värld skulle alltså Luleå i kvarten ha mött Nezzzkeleminaus (kan varken stava eller uttala namnen på många av de ryska klubbarna) för att i semin mött Vålerenga från Norge. Ni hör ju själva.

Jag säger som damen i Bingolotto. Hon som inte var nöjd med att ha vunnit en badhandduk och lite badsalt "hur kul är det här".

Kräver chefsskap och samordning
Tränarnas roll i Elitserien har de senaste åren förändrats. Numera har headcoachen en stab av specialister omkring sig. 1-2 asscoacher, målvaktstränare, backtränare, fystränare, psykologer, videocoach m. fl. Jag har inget emot specialister, tvärtom. Men Chefen (huvudtränaren) får inte frånta sig det yttersta ansvaret och samordningen mellan alla specialister. Annars blir han offer för omständigheterna. För det är ju inte fystränaren som får bära hundhuvudet i december när laget ligger sist i tabellen...
Som headcoach i dagens Elitserie krävs betydligt mera kompetens än för bara 10-15 år sedan. Om du i den rollen vill ha många specialister så måste vederbörande samtidigt ta till sig rollen som "stabs-chef". Bl. a. att ange en tydlig rollfördelning. 

Vad jag menar är att utvecklingen har börjat att skena ifrån huvudtränaren. Uppdraget är inte längre bara att blåsa igång en träning. Det krävs betydligt mera arbete än så. I min värld så måste också tränaren hela tiden uppdatera sig i de områden han har delegerat. Ta kontroll. Vara med på banan. Annars kan han inte föra dialog eller argumentera med t. ex. fystränaren. Förmår han inte det blir det inte bra varken för honom själv eller spelarna.

Frosklers och snömos
Det tycks ha blivit en tävling i att "måste tro på själv" innan match. Frosklers och ytligheter står som spön i backen under intervjuver innan matchen. Spelare och ledare försöker hitta positiva vinklar i allt. Det blir bara pinsamt. Trovärdigheten undergrävs. Visar bara på falskt och ytligt självförtroende.

De som har ett inre självförtroende behöver inte spela något falskspel. De beskriver kommande match med både ödmjukhet och balans.

Avslutningsvis i dessa Play-off och Kvalserie tider; "Livet är bara en plats man tillbringar mellan matcherna".

 

Gunnar Svensson

 

 
Medias syn på Elitserien kontra NHL PDF Print E-mail
Written by Gunnar Svensson   

 

Den 7 oktober  -10

 

Svensk medias syn på NHL och vår egen Elitserie pendlar mellan himmel och helvete. Firade nyblivna svenska NHL-spelare i våras borde nu snabbt som fan åka hem till Sverige. Jag har själv heller ingenting emot om Elitserien förstärks. Men låt oss balansera frågan lite utifrån ett verklighets-perspektiv. Vad som är möjligt och inte.

Som sagt - när en svensk spelare i våras skrev på sitt första NHL-avtal så sköt media upp saluterande  raketer. "Pojkdrömmen är uppnådd ! Han är mångmiljonär över en natt etc". Knappt ett ord om vilka förutsättningar kontraktet innebär. Bl. a. att han måste faktiskt kvalificera sig för spel i NHL. Att det är ett 2-vägs kontrakt, vilket innebär en hygglig Elitserielön för spela i farmarligans AHL. Nä, på med stora trumman - fantastisko !

Nu vinklas det annorlunda
Nu i början av oktober är det annat ljud i källan. 30-talet svenska spelare har nämligen fått beskedet att de ska börja säsongen i AHL och s. k. farmarhockey. Nu ska dessa hem till Svedala fortast möjligt. NHL klubbarna har helt plötsligt blivit stygga. De har inte förstått sitt eget bästa.
Låt oss titta in i verkligheten. Det är inte så enkelt att en spelare snabbt som fan kan bryta sitt avtal och dra hem bara för att han hamnat i AHL. Det finns spelare som har en klausul som gör att de kan bryta kontraktet och åka hem till Sverige - men de flesta har inte det. De sitter på ett kontrakt med NHL klubben, punkt slut. De kan inte bryta ett avtal och åka hem hur som helst. Så det är inte så enkelt som media vill göra gällande. Vill inte NHL klubben bryta avtalet kan spelaren glömma spel i Sverige. Återkommer till detta.

Tydliga spelregler
När spelaren skriver på sitt NHL avtal vet han vad som gäller. Han måste kvalificera sig via Training-Camp för NHL klubben. Duger han inte blir det AHL, simple as that. Han vet att han inte är kvar på morsans gata. Att han åker till en annan kultur och i många områden en annan syn på hockey. Han har ej heller skrivit på NHL avtalet under pistolhot. Det är spelaren i slutändan som bestämmer om han ska signera eller ej. Bara för att han är draftad så är han inte tvingad att skriva på. Det bestämmer han själv. Känner spelaren sig inte mogen har han all rätt att stanna i Sverige.

Två-års regeln
30-talet svenska spelare har den senaste veckan alltså blivit nedskickade till AHL. Då kan vi konstatera att många av dom har åkt över för tidigt. Om de nu inte har haft AHL som ett delmål. Men det är inte många. En anledning till att de åkt över för tidigt stavas 2-års regeln. Alltså en regel som säger att en NHL klubb har två år på sig att signera en spelare efter det att dom draftat honom. Om ej så sker tappar de rättigheterna till spelaren. Den här regeln tillkom 2004 efter NHL lock-outen. I min värld är den negativ för alla parter. Tidigare behöll NHL klubben rättigheterna for ever. Då hetsades inte spelarna att komma över för tidigt.

Signing-bonus
När en spelare skriver på ett rookie-kontrakt erhåller han 10 procent av sin avtalade NHL-lön som signing-bonus under sommaren. Alltså en förskottsbetalning innan säsongen startat. Så är reglerna.
Tillbaka lite till inledning av bloggen - att media skriker ut att spelaren ska hem snabbast möjligt. Vi tar en ny svensk NHL spelare ur mängden som exempel. Han har blivit nedskickad till AHL. Han har ingen klausul för spel i Sverige. Han har fått sin förskotts-betalning utbetald, som i många fall är 5-600 000 kr. Varför skulle NHL klubben med den bakgrunden "ge upp" på honom i början av oktober ? Skulle spelaren "dra hem" ändå så blir det problem. Fråga Samuel Pålsson vad som hände när han drog hem för 5-6 år sedan. Eller Dick Axelsson ifjol.
Så sensmoralen till media blir - verklighet och önskningar går inte alltid hand i hand.

 

Gunnar Svensson 

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 Next > End >>

Results 1 - 10 of 48